Ajvar zpět

Ingredience:
velké červené kapie10 - 12 kslilek2 ksolivový nebo slunečnicový olej50 ml
alpská sůl1/2 lžičky
Já přidala ještě navíc:
česnek i se slupkou2 palicečervený vinný ocetcca 1 lžíce
velké červené kapie 10 - 12 ks, lilek 2 ks, olivový nebo slunečnicový olej 50 ml, alpská sůl 1/2 lžičky, česnek i se slupkou 2 palice, červený vinný ocet cca 1 lžíce

Příprava

Pomazánka, čalamáda nebo kořenící pasta? Pracná příprava vás může zpočátku odradit, ale stojí to za to! Za tu chuť léta jako na Balkáně budete v zimě vděční, věřte mi. Výroba je opravdu celkem anabáze, ale průmyslově vyráběné ajvary zase fádní rozvařené cosi. Dejte si záležet a sami uvidíte.

ajvar - havyar - srbský kaviár

Do základního tradičního receptu můžete ještě přidat česnek, citrónovou šťávu nebo vinný ocet.

Do trouby vyhřáté na 200°C dáme celé kapie a vidličkou propíchaný lilek (nebo rozpůlený) a pečeme asi 30 minut, dokud na zelenině trochu nevzniknou připečené puchýřky. Vyndáme a něčím přiklopíme nebo necháme v troubě zchladnout. Pak kapie zbavíme semínek a oloupeme, lilek vydlabeme. Pečenou očištěnou zeleninu umeleme v mlýnku na maso nebo rozšťoucháme dojemna plochým šťouchadlem. Mixér nedoporučuju, vytvoří hladkou kaši a to není ajvar! Vložíme do kastrolu, osolíme a přidáme olej. Pomalu prohříváme na mírném ohni a necháme odpařovat přebytečnou vodu. Občas promícháme. Po zhoustnutí plníme do skleniček a zavaříme.

2018-11-30 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI