Ingredience: | |||||
polohrubé mouky | 250 ml | žitné chlebové mouky | 125 ml | pšeničná chlebová mouka | 250 ml + 2 lžíce |
hrubá sůl | 2 lžičky | sušené droždí | 1 a 1/2 lžičky | voda | 375 ml |
polohrubá mouka | na podsypání válu a poprášení těsta |
Prosím zkušené pekařky, aby po mně nechtěly vědět důvody technologického postupu. Z pudu sebezáchovy se vždy držím přesně receptu i popisu práce.
V míse smícháme 3/4 množství polohrubé a ostatní dva druhy mouky, sůl, sušené droždí a vodu a vařečkou vypracujeme těsto. Přikryté utěrkou necháme asi dvě hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Potom vložíme i s mísou do ledničky a necháme asi hodinu vychladit.
Vychlazené těsto vyklopíme na vál pomoučený zbylým množstvím polohrubé mouky a všechnu do těsta řádně zapracujeme. Vrátíme do mísy a necháme v teple asi 30 minut dokynout.
Vyhřejeme troubu na 240°C a do ní vložíme dospod rendlík s vodou a do horní části plech na pečení.
Vykynuté těsto znovu vyklopíme na vál s pomoučeným archem papíru na pečení a utvoříme věnec: Do "kopečku" těsta uděláme pomoučenou pěstí otvor (neděste se toho, opravdu to jde) a pomocí prstů následně vytvarujeme věnec o průměru cca 23 cm s vnitřním otvorem cca 11 cm(není podmínkou). Necháme 15 min odpočinout. Nůžkami uděláme do těsta 12 - 14 hlubokých zástřihů a snažíme se jednotlivé paprsky vytáhnout do boků. Necháme znovu 5 min odpočinout.
Na rozpálený plech stáhneme na papír s vykynutým těstem a pečeme cca 20 min dozlatova.
V tomto případě jsou ml správně, původní recept je na hrnky, ale ml mi přijdou praktičtější.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI