Cuketový chléb s černými olivami zpět

Ingredience:
kukuřičná polenta3/4 hrnkukokosová mouka1/2 hrnkurýžová mouka1/3 hrnku
vyždímaná nastrouhaná cuketa (aby jí byly po vymačkání tekutin)2 hrnkyvejce3 ksmléko nebo podmáslí3/4 hrnku
máslo (cca 1 cm, nechat rozpustit)1 plátekolivový olej2 lžícečerné olivy nakrájené na plátky (můžou být i zelené)25 ks
česnek nakrájený na plátky (nemusí být)3 stroužkyjedlá soda1 a 1/2 lžičkysůl1 a 1/2 lžičky
pepř dle chutidýňová semínka na posypání
kukuřičná polenta 3/4 hrnku, kokosová mouka 1/2 hrnku, rýžová mouka 1/3 hrnku, vyždímaná nastrouhaná cuketa (aby jí byly po vymačkání tekutin) 2 hrnky, vejce 3 ks, mléko nebo podmáslí 3/4 hrnku, máslo (cca 1 cm, nechat rozpustit) 1 plátek, olivový olej 2 lžíce, černé olivy nakrájené na plátky (můžou být i zelené) 25 ks, česnek nakrájený na plátky (nemusí být) 3 stroužky, jedlá soda 1 a 1/2 lžičky, sůl 1 a 1/2 lžičky, pepř dle chuti, dýňová semínka na posypání

Příprava

Dostala jsem chuť na mozzarellu v parmské šunce, hezky ogrilovat. Což asi právě nedává moc smysl, když to má být příspěvek o cuketovém chlebu. 

Věc se má taky – nějaký sendvič s bazalkou, mozzarellou, parmskou šunkou, plátkem rajčete je asi bezva, k tomu jej zapéct... mmmm! Jenže ta kombinace sýra, sice kvalitní, ale přesto uzeniny, a klasického pečiva mi přijde ve výsledku docela těžká na žaludek. Chuťově dobré, ale na trávení špatné kombo. A protože mám doma z farmářských trhů spoustu cukety a když jsem mohla udělat burger bulky z květáku, proč bych nemohla udělat bezlepkový chléb z cukety?

Ráno jsem si hezky přivstala, splácala jsem dohromady, co jsem našla, a výsledek je více než pozitivní. A měla jsem pravdu, snídaně bezva, přiměřeně velká a bříško je spokojeně plné, ale není mu těžko. Ty olivy jsem si asi odpustit mohla, ale strašně si na nich v poslední době ujíždím a raději jsem si pořídila zásobu.

Prvně jsem si nastrouhala cuketu (cca 1 ½ střední cukety, ale měla jsem mix žluté a zelené), část na hrubo, část na jemno. Dala jsem ji do cedníku, posypala asi ½ lžičkou soli, nechala ji okapat.
V jedné míse jsem smíchala všechny suché ingredience (přidat zbylou lžičku soli).
V druhé míse jsem smíchala všechny tekuté ingredience a vejce a snažila jsem se je vyšlehat trochu do pěny.
Asi po 15 minutách jsem se rukama snažila vymačkat co nejvíce tekutin z cukety. 
Do tekuté směsi jsem vmíchala sypkou a pak jsem přidala cuketu, olivy a plátky česneku, zamíchala. Těsto jsem rozložila do teriny, jejíž spodek jsem vyložila pečícím papírem a ještě ji celou vymazala olivovým olejem (nebo je možné máslem, ale olej je v tomto případě trošku lepší), vrch jsem posypala dýňovými semínky.
Do trouby vyhřáté na 190°C jsem chléb dala péct na 45 minut, s jedním otočením v polovině pečení. Po upečení jsem chlebu nožem trochu pomohla od okrajů, ale díky pečícímu papíru vespod pak stačí terinu s chlebem vzít, na vrch dát prkénko nebo velký talíř a na něj chléb vyklopit. Jde to samo. 
Jako další možnosti k náplním lze určitě přidat balkánský sýr nebo fetu, nebo udělat variantu se sušenými rajčaty, bazalkou a mozzarellou, přidat do chleba kvalitní bezlepkovou šunku nebo na kostky slaninu. Fantazii se meze nekladou.
Pro ty, co jim nevadí lepek, nebo je jim to jedno, lze rýžovou a kokosovou mouku nahradit obyčejnou pšeničnou hladkou moukou. U té ale možná doporučuji trošku zvýšit množství, protože kokosová mouka je poměrně dost savá, oproti klasické hladké mouce.

2015-09-22 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI