Ingredience: | |||||
cuketa nastrouhaná nahrubo | 350 g | hladká mouka | 500 g | voda | 200 ml |
čerstvé droždí (cca 1/2 kostky) | 20 g | olej | 4 lžíce | najemno nastrouhaný parmazán | 5 lžic |
smažená cibule (sušená) | hrst | sušená rajčata naložená v oleji | dle chuti | česnek nebo lžička sušeného mletého | 2 stroužky |
drcený kmín | 1 lžička | sůl | 2 lžičky | cukr | špetka |
Taky už nevíte, do čeho strčit cuketu? Určitě zkuste tenhle vláčný chléb. Voní po parmazánu, smažené cibuli a rozmarýnu a chuť mu dodají i sušená rajčata. Nebo můžete sami s přidanými ingrediencemi experimentovat, nemusíte dávat vše jako já, můžete obměňovat. K letní grilovačce se bude určitě hodit a myslím, že bude mizet i samotný bez masa.
Nahrubo nastrouhanou cuketu trochu osolte a vložte do cedníku odkapávat. Droždí rozdrobte do 100 ml vlažné vody a přidejte špetku cukru. Nechte odstát 15 minut a vzejít kvásek.
Mezitím do mísy odvažte mouku, přidejte koření, posekaný rozmarýn a sušená rajčata, smaženou cibuli, parmazán, sůl a olej. Pokud nemáte sušenou smaženou cibuli, odměřte si 2 PL oleje a 1 cibuli osmažte. Zbylé 2 PL oleje a vodu přidejte ke směsi v míse. Cuketu důkladně vymačkejte, aby byla opravdu bez tekutiny a přidejte ke směsi. Pokud máte robota, nechce těsto vymíchat v něm, jinak těsto důkladně prohněťte vařečkou a nechte přikryté kynout hodinu v teple.
Těsto vyklopte a ještě jednou důkladně ručně propracujte a vytvarujte. Na pečení použijte nějakou nádobu k tomu vhodnou, třeba vyšší zapékací misku nebo jako já formu na biskupský chlebíček. Předem ji ale vytřete olejem. Vložte chléb do formy a nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 220°C.
Před pečením můžete chleba potřít osolenou studenou vodou. Na 220°C pečte prvních 10 minut, poté stáhněte teplotu na 180°C a pečte ještě 35-40 minut. Zkuste špejlí, zda je propečený.
Hotový chléb vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI