Švestková BBQ omáčka (i ke sterilování) zpět

Ingredience:
vypeckované švestky2,5 kgcibule2 ksolej5 lžic
rajčatová passat200 mlčesnek5 stroužkůzázvorcca 3 cm
worcester3 lžícebílý vinný nebo jablečný ocet2 lžícejavorový sirup (lze nahradit třtinovým cukrem)3 lžíce
dijonská hořčice1 lžíceuzená paprika2 lžícesůl (kouřová)1 lžíce
velký bobkový list3 kstymián pár snítekčerstvě mletý pepř dle chuti
sriracha nebo chilli paprička (nemusí být)1 lžíce
vypeckované švestky 2,5 kg, cibule 2 ks, olej 5 lžic, rajčatová passat 200 ml, česnek 5 stroužků, zázvor cca 3 cm, worcester 3 lžíce, bílý vinný nebo jablečný ocet 2 lžíce, javorový sirup (lze nahradit třtinovým cukrem) 3 lžíce, dijonská hořčice 1 lžíce, uzená paprika 2 lžíce, sůl (kouřová) 1 lžíce, velký bobkový list 3 ks, tymián pár snítek, čerstvě mletý pepř dle chuti, sriracha nebo chilli paprička (nemusí být) 1 lžíce

Příprava

Letos nás teda příroda obdařila. Dozrává všechno ovoce skoro najednou a já už nevím, co a jak zpracovávat dřív. Dostala jsem koš švestek, byly krásně měkké a už na stromě držely tak tak. A co s nimi? Koláčů všemožných chutí už jsme přejedeni, povidla ještě mám, tak jsem dumala, až jsem vymyslela tuhle skvělou BBQ omáčku. Můžete ji použít ihned, perfektně se hodí ke grilovanému masu či minutkám nebo k namáčení různých sýrů jako chuťovka. Můžete ji udělat i do zásoby a sterilovat. Určitě se bude během roku hodit.

A dělala jsem i z meruněk, taky dobrota.

Vypeckované švestky vložte spolu s česnekem a zázvorem do mixéru a rozmixujte. V hrnci na oleji zesklovaťte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte rozmixované švestky, rajčatovou passatu a všechny ostatní ingredience. Promíchejte a při střední teplotě vařte půl hodiny. Jak omáčka houstne a probublává, má tendenci prskat. Je lepší použít poklici. Nechte ale kousek odkrytý, aby se mohla vypařovat tekutina. Dávejte pozor na připálení, občas ode dna promíchejte. Nakonec omáčku ještě rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte.

Omáčku můžete použít ihned nebo ji sterilovat do zásoby v dobře vymytých a vysušených sklenkách. Sterilujte 20 minut při 80°C.

Lze také horké naplnit do sklenek, dobře uzavřít a otočit dnem vzhůru. Takto sklenky nechte do úplného zchladnutí.

2018-08-16 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI