Ingredience: | |||||
celer | 1/2 bulvy | větší brambory | 4 ks | čerstvý špenát | 2 hrsti |
cibule | 1 ks | plátky slaniny | dle potřeby | máslo | kousek |
hladká mouka | 1,5 lžíce | drcený kmín | špetka | muškátový oříšek | špetka |
vývar nebo voda | 1,5 l | sůl | dle chuti |
Polévka je grunt, jak říkávala moje babička a u nás to platí taky, o to více v zimním období, kdy se jí nejen k obědu, ale i k večeři. Už jsem mnohokrát psala o manželově lásce k polévkám, tak se tu nebudu dlouze rozepisovat. Tentokrát je na řadě jednoduchá, hustá celerová polévka plná brambor, špenátu a křupavých slaninových chipsů.
Cibuli nakrájíme najemno, brambory na kostičky a celer nahrubo nastrouháme. Na másle zesklovatíme cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a upražíme cibulovou jíškou. Tu zalijeme studeným vývarem nebo vodou a důkladně rozmícháme. Pak přidáme celer, brambory, okořeníme kmínem a muškátovým oříškem a osolíme.
Na suché pánvi vypražíme plátky slaniny a necháme na papírové utěrce odstát přebytečný tuk.
Ke konci vaření do polévky vhodíme listy špenátu a už jen mírně povaříme, aby zavadnul.
Polévku podáváme s nalámanými kousky křupavé slaniny.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI