Falešná dršťková polévka zpět

Ingredience:
hlíva ústřičná dle potřebyolivový olej trochudobrý silný hovězí nebo zeleninový vývar1,5 - 2 l
menší žlutá cibule1 ksmáslo kousekčesnek2 - 4 stroužky
mletá červená paprika2 lžíceuzená mletá paprika1 lžícemajoránka špetka
petrželka, ideálně čerstvá dle chutisůl dle chutipepř špetka
drcený kmín špetkahladká mouka a kousek másla na jíšku
hlíva ústřičná dle potřeby, olivový olej trochu, dobrý silný hovězí nebo zeleninový vývar 1,5 - 2 l, menší žlutá cibule 1 ks, máslo kousek, česnek 2 - 4 stroužky, mletá červená paprika 2 lžíce, uzená mletá paprika 1 lžíce, majoránka špetka, petrželka, ideálně čerstvá dle chuti, sůl dle chuti, pepř špetka, drcený kmín špetka, hladká mouka a kousek másla na jíšku

Příprava

Co vy a klasická dršťková polévka? Já ji jako malá nenáviděla, fuj dršťky byly slizké a divně gumové no a teď? To mám stejně :D Prostě mi to nechutná, ale jelikož je jinak polévka sama o sobě výborná bylo mi líto ji přestat vařit, takže začalo pátrání po tom čím dršťky nahradit.

A oblíbili jsme si doma hned dvě varianty, jedna je méně dostupná a druhou seženete v každém trochu větším supermarketu. První variantou je houba jménem Kotrč, tu si ale pěkně v lese musíte najít sami až bude sezona , nebo někdo zná tajný zdroj kde ji koupit? Je s ním trochu práce, vypadá totiž jako mořská houba s mnoha, opravdu mnoha zákrutami ,kde se skrývá hlína, takže vyplachování pod studenou vodou je pěkná práce, pak už se jen natrhá nebo nakrájí na malé kousky a postupuje se stejně jako u druhé varianty (jen osmahneme kratší dobu a delší dobu houbu vaříme v polévce), kterou je Hlíva ústřičná. Ano tu už seženete mnohem snadněji. V tomto receptu, který mám z kuchařky Koko je Hlíva dokonale usmažená dokřupava, což je lepší než naše doteď praktikovaná varianta pouze uvařené Hlívy. Křupavá je o milion procent lepší, co ovšem doporučuji, nešetřete s množstvím zakoupené Hlívy, já myslela, že jí mám mraky,ale dlouhým smaženým se smrskne snad ještě víc než, když děláte špenát, takže nešetřete a kupte jí ranec, protože pak se o ní budete u stolu prát.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, které osmahneme dozlatova na kousku másla. K cibuli přisypeme koření - kmín, obě papriky a asi minutu celé za stálého míchání prohřejeme, takže se koření krásně rozvoní. Zalijeme horkým vývarem a vmícháme potřebné množství již hotové jíšky. Polévku necháme mírně probublávat než bude dostatečně hustá. Poté dokonale dochutíme solí a pepřem, přidáme sušenou majoránku a čerstvou petrželku. 

Mezitím co nám polévka probublává je načase nachystat Hlívu. Z hlívy odřízneme nejtvrdší konec a jinak jí nakrájíme na silnější proužky. Hlívu poté orestujeme na olivovém oleji s kouskem másla. Smažíme zprudka cca deset minut, aby hlíva ztratila přebytek vody a začala jak říká Koko chrastit. Což fakt dělá, krásně křupavý zvuk. Hlíva bude krásně zlatavá a křupavá, poté ji dochutíme solí a pepřem. 
 
Polévku ještě dochutíme prolisovaným česnekem a vhodíme do ní osmaženou hlívu, podáváme krásně teplé s pečivem. Jakmile jednou ochutnáte falešnou dršťkovou polévku s křupavou hlívou nebo kotrčem nebudete chtít už klasiku.


2015-03-06 Polévky

Poznámka

Jíška - zpěněné máslo zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání vytvoříme tmavší jíšku, která nesmí být cítit po spálenině

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI