Hrášková polévka s mátou a opečenými houstičkami zpět

Ingredience:
mražený hrášekcca 400 - 500 gvývar1 lvětší cibule1 ks
česnek1 stroužeksmetana ke šlehání100 mlsůl dle chuti
pepř dle chutilístky máty hrstsýr parmazánového typu30 g
České Ghíčko1 lžíce
Opečené houstičky:
starší houska2 ksGhí nebo máslo1 lžičkačesnek1 stroužek
mražený hrášek cca 400 - 500 g, vývar 1 l, větší cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, smetana ke šlehání 100 ml, sůl dle chuti, pepř dle chuti, lístky máty hrst, sýr parmazánového typu 30 g, České Ghíčko 1 lžíce, starší houska 2 ks, Ghí nebo máslo 1 lžička, česnek 1 stroužek

Příprava

Toto je bez nadsázky snad nejrychlejší polévka, kterou znám a navíc plná zeleniny. Snažím se mít v mrazáku vždy zásobu hrášku pro případ, že nebude moc času a nápady, nebo suroviny na pořádné jídlo. Takže tato polévka je vlastně taková znouzectnost, po které se ale může přímo utlouct celá rodina.

Nejdříve si nakrájíme najemno cibuli a zpěníme na ghí. Přidáme rozdrcený česnek, necháme zavonět. Pokud máte rádi kousky hrášku v polévce, odsypejte si asi dvě hrsti hrášku stranou a zbytek balení nasypte do hrnce. Zalijte vývarem, ale pouze tak, aby byl hrášek ponořený. Kdyby bylo vývaru moc, bude se vám polévka špatně mixovat. Přidejte lístky máty a rychle uveďte do varu. Nechte jen velice krátce provařit, aby hrášek neztratil svoji krásnou výrazně zelenou barvu, ale aby se prohřál. Poté odstavte a rozmixujte dohladka. Při mixování lze dle potřeby přilívat vývar a nakonec zjemněte smetanou, dosolte a dopepřete dle potřeby. Přidejte asi 1/4 připraveného nastrouhaného sýru. Polévku znovu přiveďte k varu a přisypte zbytek hrášku. Nechte asi minutu povařit a můžete servírovat s hrstkou parmezánu nastrouhaného na jemno nebo s parmezánovými lupínky a s opečenými houstičkami.

Houstičky

Housky nakrájíme na přibližně stejně velké kostičky  na ghí opečeme na pánvi. V průběhu opékání přidáme rozdrcený stroužek česneku.

2016-06-29 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI