Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem zpět

Kuřecí vývar:
kuřecí maso - ideálně skelet a křídlacca 1 kgvoda2,5 lmrkev, oloupaná a nakrájená na menší kusy2 ks
menší celer, oloupaný a nakrájený na menší kusy1/2 ksřapíkatý celer1/2 ksmenší žluté cibule, oloupané2 ks
sůl dle chuticelý černý pepř dle chutinové koření2 kuličky
bobkový list dle chutičerstvý rozmarýn kousektymián snítek
čerstvá petrželka dle chutizázvor (lze vynechat) kousekolivový olej / slunečnicový olej dle potřeby
Dokončení polévky:
velká mrkev, oloupaná a nastrouhaná nahrubo1 kspetrželka, oloupaná a nastrouhaná nahrubo1 kspepř dle chuti
sůl dle chutimáslo kousek
Bylinkový svítek:
vejce - bíly a žloutky zvlášť (z bílků vyšleháme tuhý sníh)2 kspolohrubá mouka50 gsůl dle chuti
nasekaná petrželka (pažitka) hrstmáslo dle potřeby
kuřecí maso - ideálně skelet a křídla cca 1 kg, voda 2,5 l, mrkev, oloupaná a nakrájená na menší kusy 2 ks, menší celer, oloupaný a nakrájený na menší kusy 1/2 ks, řapíkatý celer 1/2 ks, menší žluté cibule, oloupané 2 ks, sůl dle chuti, celý černý pepř dle chuti, nové koření 2 kuličky, bobkový list dle chuti, čerstvý rozmarýn kousek, tymián snítek, čerstvá petrželka dle chuti, zázvor (lze vynechat) kousek, olivový olej / slunečnicový olej dle potřeby, velká mrkev, oloupaná a nastrouhaná nahrubo 1 ks, petrželka, oloupaná a nastrouhaná nahrubo 1 ks, pepř dle chuti, sůl dle chuti, máslo kousek, vejce - bíly a žloutky zvlášť (z bílků vyšleháme tuhý sníh) 2 ks, polohrubá mouka 50 g, sůl dle chuti, nasekaná petrželka (pažitka) hrst, máslo dle potřeby

Příprava

Podzim si žádá teplejší jídlo, které prohřeje a dodá vitamíny a minerály na boj s podzimními rýmičkami a k tomu je ideální poctiví kuřecí vývar. A místo obvyklých nudlí si uděláme dobrý bylinkový svítek.

Nejprve všechny ingredience přesuneme do hrnce, zakapeme trochou olivového oleje, osolíme a dáme bez bylinek na chvilku do trouby předehřáté na 190 °C, jen aby maso i zelenina trochu zezlátly, cca 20–30 minut.

Poté zalijeme vodou, přidáme bylinky a dáme na plotnu, přikryté pokličkou vařit na cca 2 hodiny, postupně můžeme lehce dolévat vodu. Po dobu vaření je ideální sbírat pěnu, aby byl vývar čistý a ne kalnější. Upřímně je to vada jen na vzhledu, takže žádný stres, pokud neodchytíte všechnu pěnu.

V tuto chvíli vyndáme bokem maso a obereme ho, dáme stranou. Zbytek polévky přecedíme, abychom ji zbavily zeleniny a bylinek. Zelenina i bylinky už polévce daly vše, co mohly a nemají pro nás tedy již žádnou cenu, takže je vyhodíme.

Dokončení polévky:

Nyní si nachystáme zeleninu, dáme ji na rozpálenou pánev na kousek másla, dobře opepříme, lehce osolíme a opečeme, lehounce dozlatova. Zalijeme vývarem, přidáme maso a celé necháme trochu projít varem. Polévku dochutíme pepřem, solí a popřípadě klidně i chilli, pokud chcete. Přidáme trochu čerstvé petrželky.

Bylinkový svítek:

V míse utřeme žloutky s moukou, osolíme, přidáme bylinky a opatrně vmícháme sníh. Poté už jen směs vetřeme na rozpálenou pánev s máslíčkem a z obou stran opékáme dozlatova. Nyní natrháme nebo nakrájíme a podáváme s vývarem.

Dobrou chuť

2019-11-19 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI