Mrkvová polévka s kokosovým mlékem a kurkumou zpět

Ingredience:
oloupaná mrkev1 kgsůl dle chuticitronový pepř dle chuti
chilli dle chutikoriandr nebo bazalka (fialová) dle chutizakysaná smetana nebo hustý jogurt dle potřeby
mletá kurkuma1 lžičkamuškátový oříše špetkamletý koriandr1/2 lžičky
mletý badyán špetkaskořice špetkakokosové mléko1/2 konzervy
zeleninový vývarcca 1 lsezamový olej dle potřeby
oloupaná mrkev 1 kg, sůl dle chuti, citronový pepř dle chuti, chilli dle chuti, koriandr nebo bazalka (fialová) dle chuti, zakysaná smetana nebo hustý jogurt dle potřeby, mletá kurkuma 1 lžička, muškátový oříše špetka, mletý koriandr 1/2 lžičky, mletý badyán špetka, skořice špetka, kokosové mléko 1/2 konzervy, zeleninový vývar cca 1 l, sezamový olej dle potřeby

Příprava

Jaro je ideálním obdobím na různé zeleninové polévky, které s přehledem nahradí oběd. Jednak na jaře ještě nebývá horko, že bychom potřebovali ochladit studenými polévkami a za druhé čerstvá zelenina s daleko lepší chutí se na jaře dá koupit pomalu kdekoliv na trzích apod. Takže proč si nenachystat obědovou sytou polévku z mrkvičky laděnou trochu do indické kuchyně? Je jednoduchá, zahřeje a provoní vaší kuchyni orientem.

Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C na tradiční pečení a plech vyložíme pečícím papírem. Mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky, ty vyskládáme na plech. Lehce osolíme, dobře opepříme citronovým pepřem a zakapeme trochou sezamového oleje, promícháme a dáme na cca půl hodinky péct. Tak aby mrkev krásně zezlátla a byla místy víc opečená. 

Nyní přendáme mrkev do hrnce, přidáme koření - badyán, kurkumu, koriandr mletý a muškátový oříšek  - a minutku opékáme, poté zalijeme vývarem tak, aby byla mrkev lehce ponořená, a vaříme do měkka. Jakmile je mrkev měkká, ponorným mixérem umixujeme polévku krásně dohladka. Přidáme kokosové mléko a poté pokud je třeba ještě trochu vývaru, aby měla polévka ideální konzistenci - hustší,ale ne jako kaše. 

Dochutíme solí a chilli, nyní už jen podáváme s trochou bazalky nebo koriandru a lžící zakysané smetany či jogurtu. 

2016-05-17 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI