Patizonová polévka s kořenovou zeleninou, tymiánem, pórkem, hroznovou šťávou, umeoctem a česnekem zpět

Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřebypatizon1/2 kspetržel1 ks
celer30 gstřední mrkev3 ksymián dle chuti
hroznová šťáva z čerstvých hroznů20 mlumeocet dle chutičesnek dle chuti
menší pórek1/2 kssůl dle chutivoda1 l
petrželová nať na ozdobení
České Ghíčko Bio dle potřeby, patizon 1/2 ks, petržel 1 ks, celer 30 g, střední mrkev 3 ks, ymián dle chuti, hroznová šťáva z čerstvých hroznů 20 ml, umeocet dle chuti, česnek dle chuti, menší pórek 1/2 ks, sůl dle chuti, voda 1 l, petrželová nať na ozdobení

Příprava

Máme tu podzim, sluníčka už příliš neužijeme, není nic lepšího na nevlídné počasí než polévka, která nás zahřeje. Navíc tymián se nám do polévky skvěle hodí nejen svoji chutí, ale i svými léčebnými účinky, které jsou velmi bohaté.

Tymián působí dezinfekčně proti parazitům, průjmům, nadýmáním a celkově zlepšuje trávení. Tymián ulevuje při chronických zánětech žaludku, také podporuje krevní oběh. To ovšem nejsou všechny jeho účinky. Tymián byl odpradávna považován za skvělý lék při kašli, který dokáže zmírnit. Současně pomáhá při bronchitidách a při léčbě černého kašle. Tymián dokáže uvolnit průdušky, což ocení především astmatici. Současně je tymián skvělé diuretikum, takže zbavuje těla zadržovaných tekutin a tím zmírňuje infekce močových cest, revmatismus a dnu. Přidáním česneku podpoříme imunitní systém, česnek uvádí do rovnováhy naši vnitřní mikroflóru, je mocným přírodním antibiotikem a silným spolubojovníkem proti bakteriím.

A nesmím se zapomenout zmínit o Umeoctu, který používám velmi ráda. Nejedná se ve skutečnosti o ocet, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných švestiček – umeboshi.
A jeho zdravotní účinky? 
Obsahuje kyselinu citrónovou – ulehčuje v tenkém střevu absorbci alkalických minerálních látek (např. železa, hořčíku) z ostatní potravy: vápník, draslík, železo.
Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě, působí v našem těle zásaditě. Zpomaluje stárnutí a pomáhá při kožních problémech. Pomáhá při bolestech hlavy, čistí krev, eliminují únavu, chrání tělo před vyčerpáním, obnovuje naši vitalitu a posiluje imunitu. Více o umeoctu ZDE.

Tato polévka je příjemná, má nasládlou chuť, je podtržená vůní česneku a tymiánu, jemně okyselená umeoctem. Mě velmi mile překvapila. Pokud nemusíte česnek, můžete přidat trošku čerstvého zázvoru, případně majoránkou místo tymiánu, i tak bude úžasná, prostě polévka, s kterou si můžete hrát. A jak na ní?

Očistíme si a pokrájíme pórek, který na Ghí orestujeme, přidáme oloupaný, vydlabaný patizon, očištěnou, pokrájenou mrkev, petržel, celer, společně prohřejeme a zalijeme vodou. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, přidáme tymián, šťávu z hroznů, dle chuti umeocet a dosolíme dle chuti. Umeocet je přirozeně slaný, proto dosoluji až na konec. Polévku krátce prohřejeme, dle chuti můžeme přidat pro dospělé ještě stroužek česneku. Je již na vás zda polévku rozmixujete do hladka nebo si ponecháte v polévce kousky zeleniny. Před servírováním ozdobíme čerstvou petrželovou natí, která je bohatým zdrojem vitamínu C a například vápníku.

Přeji dobrou chuť.

2016-09-26 Polévky

Poznámka

Pokud chcete polévku zjemnit, stačí přidat kokosový krém či kokosové mléko.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI