Ingredience: | |||||
polodnice čirůvek fialových | 1 mistiřka | mrkev | 1 ks | celer | 1 kousek |
slanina | 1 kousek | cibule | 1 ks | sladká paprika | 1 špetka |
pálivá paprika | 1 špetka | majoránka | 1 hrstička | česnek | 2-3 stroužky |
zeleninový vývar | 1 litr | máslová jíška | 1 porce | máslo | 1 kousek |
pepř | 1 špetka | sůl | 1 špetka |
Čirůvka fialová díky svému zbarvení vypadá v podzimním lese téměř magicky. Objevuje se od září až do nástupu mrazů hojně v lesích všech typů, ale také v parcích, sadech, zahradách, někdy i na loukách. Nesmíme ji však zaměnit s jedovatým pavučincem. Důležitá je i dostatečně dlouhá tepelná úprava.
Na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí orestujeme na másle, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, pokrájené houby a ještě chvilku restujeme.
Poprášíme paprikami, promícháme a zalijeme vývarem.
Vaříme minimálně 20 minut, neboť čirůvky musíme déle tepelně upravovat podobně jako třeba václavky.
Poté přidáme rozdrcený česnek, majoránku, pepřa jíšku a ještě chvilku prováříme.
Dobrou chuť!
Jednobarevné, zcela fialové a příjemně nasládle vonící houby se objevují už v říjnu, ale při obstojném počasí rostou v průběhu celého listopadu, vlastně i déle, prakticky až do zámrazu. Najdete je v listnatých i v jehličnatých lesích, ale pokud si mohou své stanoviště vybrat, dávají přednost na dusík bohatým místům. zdroj|: ireceptar.cz
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI