Silný hovězí vývar s domácími játrovými knedlíčky zpět

Ingredience:
hovězí oháňka800 gmrkev dle chutipetržel dle chuti
celer dle chutilibeček dle chutipórek1/2 ks
kurkuma špetkakari koření (nemusí být) špetkasůl dle chuti
pepř dle chutinové koření2 kuličkycherry rajčátko1 ks
cibule i se slupkou1 ks
Knedlíčky:
játra (hovězí nebo vepřové)500 gsůl dle chutipepř dle chuti
čerstvá majoránka dle chutizměklé máslo100 gčesnek2 stroužky
žloutek1 ksstrouhanka z celozrnného pečiva dle potřeby
hovězí oháňka 800 g, mrkev dle chuti, petržel dle chuti, celer dle chuti, libeček dle chuti, pórek 1/2 ks, kurkuma špetka, kari koření (nemusí být) špetka, sůl dle chuti, pepř dle chuti, nové koření 2 kuličky, cherry rajčátko 1 ks, cibule i se slupkou 1 ks, játra (hovězí nebo vepřové) 500 g, sůl dle chuti, pepř dle chuti, čerstvá majoránka dle chuti, změklé máslo 100 g, česnek 2 stroužky, žloutek 1 ks, strouhanka z celozrnného pečiva dle potřeby

Příprava

Máme rádi všechny vývary, zeleninové polévky, ale přiznám se, že vývary s noky, nudlemi nebo knedlíčky, máme nejraději. Jeden dnešní vývar přidávám. Vývar ochucuji jen špetkou soli, pepře a kurkumy. Nepřidávám žádné glutamáty ani žádná jiná ochucovadla, jenom nakrájené bylinky. Snažím se připravovat vývar tak, jak ho připravovaly naše maminky a babičky.

Nejdříve si připravíme játrové knedlíčky. Játra rozemeleme v sekáčku (rozmixujeme nebo naškrábeme), přidáme sůl, mletý pepř, majoránku, žloutek, změklé máslo, utřený česnek a zahustíme podle konzistence trochou strouhanky. Uděláme si mokrou rukou knedlíčky.

Maso a všechnu zeleninu vložíme do tlakového hrnce. Přidáme snítku libečku, rajčátko, sůl, kurkumu, cibuli ve slupce (pro pěknou barvu vývaru) a nové koření Zalijeme vodou a tlakujeme cca 15 - 20 minut. Po této době vývar přecedíme do druhé hlubší nádoby. Maso i zeleninu nakrájíme na malé kousky a vrátíme do nádoby, kam jsme přecedili vývar. Do vývaru vložíme povařit játrové knedlíčky. Vaříme, dokud knedlíčky nevyplavou. Jeden knedlíček ochutnáme a podle potřeby dál povaříme. Pokud potřebujeme vývar mít hustší, vložíme do vývaru povařené a scezené domácí nudle nebo jiné libovolné těstoviny, nebo doma zhotovenou drobenu nebo noky. Podle potřeby osolíme, opepříme, můžeme přidat i kari koření, ale není nutné. Přidáme pokrájený libeček, nebo petrželku. Podáváme samotný vývar, nebo můžeme například s pečivem.

2018-10-08 Polévky

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI