Špenátový krém s tuňákem zpět

Ingredience:
větší brambora1 ksčerstvý špenát100 gcibule1/2 ks
bujón/1 l vývaru2 kostkytuňák ve vlastní šťávě100 gčesnek1 malý stroužek
voda1 lsůl dle chutipepř špetka
petržel dle chuti
větší brambora 1 ks, čerstvý špenát 100 g, cibule 1/2 ks, bujón/1 l vývaru 2 kostky, tuňák ve vlastní šťávě 100 g, česnek 1 malý stroužek, voda 1 l, sůl dle chuti, pepř špetka, petržel dle chuti

Příprava

Polévkový krémy mám nejraději. Nikde to neříkejte, ale leccos se v nich schová. Tam poslední brambora, tu zase zbytek smetany na vaření, nebo kousek kuřete. A moc se u toho nenadřete. Takový řepový nebo brokolicový krém, to je u nás poměrně častá záležitost. Tak častá, že mě to samotnou začalo nudit. Usmyslela jsem si špenátový krém s rybou. Jenže jakou? Opětovně jsem skončila u tuňáka, protože jak omletí říkám, toho mám v komoře vždycky a je to zcela nenáročná záležitost. Čerstvý špenát se u nás v poslední době objevuje často jako velice žádaná příloha k masu, takže kolem a kolem, nebylo ani třeba vyrážet na nákup. Nicméně sešlo se, že když jsem tenhle krém vařila, Kocour se vypotácel z ložnice s kocovinou a v tu ránu jsem fakt neměla dojem, že by mi nad ním jakkoli zaplesal. Nakonec se ale stalo, že snědl i moji porci, takže asi jo, asi to byl fakt dobrej krém. Takhle, kdybych neměla v merku záhy vařit další chod, určitě bych tohle nedovolila a abych nepřeháněla, samozřejmě jsem tuhle polívku ochutnala. Byla jsem mile překvapená, že je to fakt změna. Příjemná. Mňam! 

V lednici jsem našla batát, neboli sladkou bramboru. Tím se ale nenechte zmást a klidně vezměte obyčejnou bramboru. Tu nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do vývaru, případně s bujóny do vody. Hnedle nalisujte stroužek česneku a přidejte ho k bramboře. Nakrájejte si pak na jemno cibuli a omytý čerstvý špenát zbavte stonků. Cibuli osmažte na oleji na pánvi do zesklovatění, abyste na ni mohli záhy přidat špenát a podusit jej. Jak mnozí víte, smrskne se Vám takovým fofrem, že jej na té pánvi nebudete div hledat. Směs z pánve přidejte do polévky a k ní dejte i tuňáka, cca půlku. Nechte polévku ještě chvíli povařit, abyste měli brambor měkký, přičemž ji pomoci soli a pepře dochuťte, jak se Vám zlíbí. Posléze vezměte ruční mixér a bez kompromisu ji rozšlehejte do posledního kousíčku. Bude krásně zelená. A teď ještě k tomu tuňáku - pokud chcete krém "rybovější" přidejte ještě více tuňáka, klidně postupně a vždy ho mixněte, abyste docílili krému podle gusta - přesně jako jsem to udělala já. Jestli Vám nějaký zbude, můžete jím krém ozdobit. Máte-li petržel, tu si také nechte na ozdobu, anebo jestli je tak dobrá, jako ta moje, tak ji klidně vmixujte už do krému. Doufám, že tuto malou změnu v jídelníčku uvítáte. Hm…Myslím, že až ochutnáte, tak určitě! 

2016-03-07 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI