Ingredience: | |||||
brambory | 4 ks | vejce natvrdo | 4 ks | menší pikantnější klobása | 1 ks |
malá cibule | 1 ks | zakysaná smetana | 1 kelímek | máslo | kousek |
hladká mouka | 2 lžíce | vývar | cca 1 l | čerstvý kopr | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Letošní Velikonoce máme teda vajec. A pořád nějak neubývají. Kluci jsou vždycky nadšeni, co jich vykoledovali, ale jíst už je pak moc nechtějí. Zvlášť, když je loupou a celé vejce je od nějaké barvy, třeba modré. Tak dneska jsem uvařila tuhle skvělou polévku. Chuťově je podobná kulajdě, ale ta klobáska tomu dodá šmrnc a manžel byl velmi spokojen, že nemusí z polévky lovit houby.
Nejprve na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a chvilku na mírném plameni restujeme, aby pustila chuť a šťávu. Zaprášíme moukou, mícháme a restujeme asi 2 minutky a zalijeme chladným vývarem. Zesílíme teplotu a dobře rozmícháme. Vhodime na kostky nakrájené brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Občas promícháme, aby se nám polévka díky mouce nepřichytávala, hlavně zpočátku, pak už to není nutné. Nakonec vmícháme teplou kysanou smetanu, nesmí být studená z lednice, jinak se nám v polévce srazí. Nejlépe je předem ji promíchat s pár lžícemi horké polévky a pak postupně do polévky vmíchávat. Samozřejmě v této fázi přidáme i nakrájená vejce. Necháme prohřát, dochutíme a po odtsavení přisypeme posekaný kopr.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI