Vaječno-bramborová polévka s koprem zpět

Ingredience:
brambory4 ksvejce natvrdo4 ksmenší pikantnější klobása1 ks
malá cibule1 kszakysaná smetana1 kelímekmáslo kousek
hladká mouka2 lžícevývarcca 1 lčerstvý kopr dle chuti
sůl dle chuti
brambory 4 ks, vejce natvrdo 4 ks, menší pikantnější klobása 1 ks, malá cibule 1 ks, zakysaná smetana 1 kelímek, máslo kousek, hladká mouka 2 lžíce, vývar cca 1 l, čerstvý kopr dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

Letošní Velikonoce máme teda vajec. A pořád nějak neubývají. Kluci jsou vždycky nadšeni, co jich vykoledovali, ale jíst už je pak moc nechtějí. Zvlášť, když je loupou a celé vejce je od nějaké barvy, třeba modré. Tak dneska jsem uvařila tuhle skvělou polévku. Chuťově je podobná kulajdě, ale ta klobáska tomu dodá šmrnc a manžel byl velmi spokojen, že nemusí z polévky lovit houby.

Nejprve na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a chvilku na mírném plameni restujeme, aby pustila chuť a šťávu. Zaprášíme moukou, mícháme a restujeme asi 2 minutky a zalijeme chladným vývarem. Zesílíme teplotu a dobře rozmícháme. Vhodime na kostky nakrájené brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Občas promícháme, aby se nám polévka díky mouce nepřichytávala, hlavně zpočátku, pak už to není nutné. Nakonec vmícháme teplou kysanou smetanu, nesmí být studená z lednice, jinak se nám v polévce srazí. Nejlépe je předem ji promíchat s pár lžícemi horké polévky a pak postupně do polévky vmíchávat. Samozřejmě v této fázi přidáme i  nakrájená vejce. Necháme prohřát, dochutíme a po odtsavení přisypeme posekaný kopr.

2015-04-08 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI