Valašská kyselice zpět

Ingredience:
uzená krkovice (popř. koleno)500 gvětší klobása1 ksbrambory4 ks
kysané zelí (dle kyselosti můžete propláchnout)500 gvelká cibule1 kssladká smetana (pokojové teploty)1 kelímek
majoránkacca 1 lžičkakmín špetkabobkový list2 ks
nové koření5 kuličekčesnek2 stroužkyhladká mouka2 lžíce
sádlo nebo olej dle potřebysůl dle chutipepř dle chuti
uzená krkovice (popř. koleno) 500 g, větší klobása 1 ks, brambory 4 ks, kysané zelí (dle kyselosti můžete propláchnout) 500 g, velká cibule 1 ks, sladká smetana (pokojové teploty) 1 kelímek, majoránka cca 1 lžička, kmín špetka, bobkový list 2 ks, nové koření 5 kuliček, česnek 2 stroužky, hladká mouka 2 lžíce, sádlo nebo olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Zelí jsem letos naložila na kysání do sklenic 15 kg, tak mám zásoby vitamínů zase do příštího podzimu. Milujeme ho jen tak samotné, ale nejlepší je z něj segedín nebo zelňačka. Tentokrát jsem zelňačku uvařila moravskou, tzv. Valašskou kyselici. Tak pojďte na recept.

Nejprve uvařte doměkka ve vodě uzené maso. Ve vývaru pak i na menší kostky nakrájené brambory. Nikdy nevařte brambory zároveň s kysaným zelím, zůstanou tvrdé.

Část masa nakrájejte na kousky, zbytek uchovejte k jinému použití. Cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s pokrájenou klobásou orestujte na tuku. Přisypte mouku, chvilku ještě restujte. Poté přidejte zelí, promíchejte a zalijte vývarem bez brambor. Osolte, okmínujte, vhoďte bobkové listy a nové koření a vařte do změknutí zelí. Když je zelí měkké, přidejte uzené maso, brambory, majoránku, rozdrcený česnek a přilijte smetanu. Vše nechte ještě cca 10 minut provařit. Dochuťte případně solí a pepřem. 

2019-02-20 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI