Ingredience: | |||||
uzená krkovice (popř. koleno) | 500 g | větší klobása | 1 ks | brambory | 4 ks |
kysané zelí (dle kyselosti můžete propláchnout) | 500 g | velká cibule | 1 ks | sladká smetana (pokojové teploty) | 1 kelímek |
majoránka | cca 1 lžička | kmín | špetka | bobkový list | 2 ks |
nové koření | 5 kuliček | česnek | 2 stroužky | hladká mouka | 2 lžíce |
sádlo nebo olej | dle potřeby | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Zelí jsem letos naložila na kysání do sklenic 15 kg, tak mám zásoby vitamínů zase do příštího podzimu. Milujeme ho jen tak samotné, ale nejlepší je z něj segedín nebo zelňačka. Tentokrát jsem zelňačku uvařila moravskou, tzv. Valašskou kyselici. Tak pojďte na recept.
Nejprve uvařte doměkka ve vodě uzené maso. Ve vývaru pak i na menší kostky nakrájené brambory. Nikdy nevařte brambory zároveň s kysaným zelím, zůstanou tvrdé.
Část masa nakrájejte na kousky, zbytek uchovejte k jinému použití. Cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s pokrájenou klobásou orestujte na tuku. Přisypte mouku, chvilku ještě restujte. Poté přidejte zelí, promíchejte a zalijte vývarem bez brambor. Osolte, okmínujte, vhoďte bobkové listy a nové koření a vařte do změknutí zelí. Když je zelí měkké, přidejte uzené maso, brambory, majoránku, rozdrcený česnek a přilijte smetanu. Vše nechte ještě cca 10 minut provařit. Dochuťte případně solí a pepřem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI