Žampionový krém zpět

Ingredience:
žampiony500 gGhí1 lžícevelká cibule1 ks
máslo1 lžičkasmetana100 mltymián pár snítek
drcený kmín1 lžičkamouka1 lžícevývar nebo voda dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chuti
Opražené žampiony:
Ghí1 lžičkažampiony (cca 1/5 z celkového množství) párpetrželka malá hrstka
máslo1 lžička
žampiony 500 g, Ghí 1 lžíce, velká cibule 1 ks, máslo 1 lžička, smetana 100 ml, tymián pár snítek, drcený kmín 1 lžička, mouka 1 lžíce, vývar nebo voda dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, Ghí 1 lžička, žampiony (cca 1/5 z celkového množství) pár, petrželka malá hrstka, máslo 1 lžička

Příprava

Žampionový krém jsem poprvé ochutnala před mnoha lety v jedné brněnské restauraci. Od té doby jsem toužila se tam vrátit, abych si ho opět mohla vychutnat. Tehdy jsem na tom s vařením nebyla nijak valně, ale i přesto jsem si ho zkusila uvařit doma. Tuna mouky, smetany, bujón a vegeta tehdy tvořily její základ. Čas ale pokročil, s ním i můj věk (o tom se nebudu raději dále vyjadřovat ;-)) a také kulinářské schopnosti a preference se posunuly, takže dnes bych vám ráda předložila svoji verzi žampionového krému s jedinou lžící mouky ochucenou jen a pouze houbami a bylinkami, bez pomoci chemických a jiných dochucovadel. Vynikne tak její přirozená jemná smetanovo-houbová chuť. No není to to, co od žampionového krému očekáváme?

Doufám, že i vám bude chutnat tak, jako nám. Celý hrnec do nás zahučel na posezení.

Žampiony očistíme a pokrájíme na kousky. Asi 1/5 množství si necháme bokem, s tou budeme pracovat později. Zbytek pokapeme citronovou šťávou, aby si žampiony zachovaly barvu. Na lžíci ghí zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme žampiony, pepř, trochu orestujeme, poté můžeme osolit, přidáme kmín a zasypeme moukou, přidáme bobkový list a nové koření, restujeme asi půl minuty a zalijeme vodou. Necháme asi 15 minut povařit. Poté vyjmeme nové koření a bobkový list s polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu a necháme asi 2 minuty povařit. Vypneme a dochutíme dle potřeby solí, pepřem, lístky tymiánu (bez stonků) a citronem a vmícháme lžičku másla.

Teď se vrhneme na žampiony, které jsme si odložili stranou. Ty zprudka orestujeme na lžičce ghíčka. Restujeme jen pár minut, aby si žampiony zachovaly svoji "křupavost". Osolíme, opepříme, stáhneme z ohně a přidáme lžičku másla a posypeme petrželkou. Orestovanými žampiony ozdobíme hotovou polévku.

2016-12-13 Polévky

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI