Zelňačka s klobásou zpět

Ingredience:
kysané zelí1/2 kgklobása2 ksvelká cibule1 ks
sladká paprika1 - 2 lžícebobkový list2 ksnové koření5 kuliček
drcený kmín1/2 lžičkyčerstvě mletý pepř dle chutihladká mouka3 lžíce
olej nebo sádlo dle potřebymasový vývar1,5 lsůl dle chuti
kysané zelí 1/2 kg, klobása 2 ks, velká cibule 1 ks, sladká paprika 1 - 2 lžíce, bobkový list 2 ks, nové koření 5 kuliček, drcený kmín 1/2 lžičky, čerstvě mletý pepř dle chuti, hladká mouka 3 lžíce, olej nebo sádlo dle potřeby, masový vývar 1,5 l, sůl dle chuti

Příprava

Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A ještě když je zelíčko domácí, není nic lepšího než pořádná zelňačka. Někdy ji vařívám s brambory, někdy jenom s klobásou a nejlepší je s uzeným vývarem a masem. 

Zelí slijeme (zdravou šťávu uchováme nebo vypijeme hned), můžeme ho propláchnout, pokud je hodně kyselé. Vložíme do hrnce s bobkovými listy, kmínem a novým kořením a zalijeme vývarem. Vaříme skoro doměkka.

Mezitím na pánvi s olejem nebo sádlem orestujeme cibuli a nakrájenou klobásu, zasypeme moukou a upražíme řidší jíšku. Nakonec vsypeme papriku, promícháme a odstavíme. Necháme směs zchladnout. Tuto směs vmícháme do zelí, dochutíme solí a pepřem a provaříme ještě alespoň 15 minut.

Ještě dodatek...pokud chcete uvařit zelňačku s brambory vždy je vařte zvlášť, nikoliv se zelím. V kysaném zelí brambory nikdy nezměknou.

2017-01-17 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI