Arabský hummus s domácími špaldovými plackami zpět

Hummus:
plechovka cizrny400 gpanenský olivový olej3 lžíceolivový olej na servírování a opečení česneku dle potřeby
citronová šťáva2 lžícenálev z cizrny1 lžícetahini3 lžíce
římský kmín1,5 lžičkyčesnek3 stroužkysůl dle chuti
pepř špetka
Placky:
špaldová celozrnná mouka125 gšpaldová chlebová mouka145 ghorká voda180 ml
olivový olej3 lžícesůl1 lžička
plechovka cizrny 400 g, panenský olivový olej 3 lžíce, olivový olej na servírování a opečení česneku dle potřeby, citronová šťáva 2 lžíce, nálev z cizrny 1 lžíce, tahini 3 lžíce, římský kmín 1,5 lžičky, česnek 3 stroužky, sůl dle chuti, pepř špetka, špaldová celozrnná mouka 125 g, špaldová chlebová mouka 145 g, horká voda 180 ml, olivový olej 3 lžíce, sůl 1 lžička

Příprava

Asi po půl roce jsem dělala opět cizrnový dort... Ale co se zbytkem cizrny? Rozhodnutí bylo jasné. Už dlouho jsme neměli můj milovaný hummus, který jsem si hodně oblíbila díky švagrové, která ho na své oslavě narozenin podávala s pšeničnými plackami a opraženými slunečnicovými semínky. Od té doby už uběhlo pár měsíců a já jsem si mezitím našla svoji oblíbenou kombinaci, tedy na pšeničné placky s hummusem dát plátky řapíkatého celeru. Řapíkatý celer jsem měla doma, tak už jen doladit ty placky.... Je večer, doma jen pečivo a základní suroviny, tak je asi čas zkusit nějaké placky ukuchtit vlastnoručně. Takže k domácímu hummusu budou i domácí placičky. Doma jsou zbytky různých druhů špaldové mouky, tak je pojďme využít. 

Hummus:

Pokud máme suchou cizrnu, tak ji namočíme, přes noc, druhý den uvaříme do měkka (0,5-1h). Scedíme a nálev si ponecháme na později. Pokud máme cizrnu v plechovce, tento krok přeskočíme a rovnou cizrnu slijeme, nálev si opět ponecháme. 
Scezenou cizrnu rozmixujeme a postupně k ní přidáváme další Ingredience, tj. tahini, římský kmín, olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a mixujeme dále. Než přidáme česnek, tak si ho nasekáme na kousky a na trošce olivového oleje necháme na pánvi zavonět. Pak ho přidáme do mixéru k hummusu a mixujeme do hladka. Pro krémovější konzistenci můžeme přidat lžíci nálevu a opět vymixovat. 
Hotový humus servírujeme pár kapkami olivového oleje a petrželkou.

Placky:

Nejdříve si dáme vařit vodu, kterou poté necháme tak 5-10 minut zchladnout, abychom se při práci s ní neopařili.
Mezitím si nachystáme ostatní suroviny. Smícháme je dohromady a zalijeme je připravenou vodou. Pořádně prohněteme, až nám vznikne hladké nelepivé těsto. Necháme ho v míse zakryté utěrkou odpočívat asi 10 minut. 
Po 10 minutách těsto rozdělíme na 8 přibližně stejných dílů. Každý díl vytvarujeme do kuličky či bochníčku a ten rozválíme na tenkou placku přibližně kruhového tvaru a na sucho opečeme na pánvi.

2016-01-25 Předkrmy

Poznámka

Pokud se rozhodnete použít suchou cizrnu a uvařit si ji, dejte cca 120 g suché cizrny.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI