Hummus: | |||||
plechovka cizrny | 400 g | panenský olivový olej | 3 lžíce | olivový olej na servírování a opečení česneku | dle potřeby |
citronová šťáva | 2 lžíce | nálev z cizrny | 1 lžíce | tahini | 3 lžíce |
římský kmín | 1,5 lžičky | česnek | 3 stroužky | sůl | dle chuti |
pepř | špetka | ||||
Placky: | |||||
špaldová celozrnná mouka | 125 g | špaldová chlebová mouka | 145 g | horká voda | 180 ml |
olivový olej | 3 lžíce | sůl | 1 lžička |
Asi po půl roce jsem dělala opět cizrnový dort... Ale co se zbytkem cizrny? Rozhodnutí bylo jasné. Už dlouho jsme neměli můj milovaný hummus, který jsem si hodně oblíbila díky švagrové, která ho na své oslavě narozenin podávala s pšeničnými plackami a opraženými slunečnicovými semínky. Od té doby už uběhlo pár měsíců a já jsem si mezitím našla svoji oblíbenou kombinaci, tedy na pšeničné placky s hummusem dát plátky řapíkatého celeru. Řapíkatý celer jsem měla doma, tak už jen doladit ty placky.... Je večer, doma jen pečivo a základní suroviny, tak je asi čas zkusit nějaké placky ukuchtit vlastnoručně. Takže k domácímu hummusu budou i domácí placičky. Doma jsou zbytky různých druhů špaldové mouky, tak je pojďme využít.
Hummus:
Pokud máme suchou cizrnu, tak ji namočíme, přes noc, druhý den uvaříme do měkka (0,5-1h). Scedíme a nálev si ponecháme na později. Pokud máme cizrnu v plechovce, tento krok přeskočíme a rovnou cizrnu slijeme, nálev si opět ponecháme.
Scezenou cizrnu rozmixujeme a postupně k ní přidáváme další Ingredience, tj. tahini, římský kmín, olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a mixujeme dále. Než přidáme česnek, tak si ho nasekáme na kousky a na trošce olivového oleje necháme na pánvi zavonět. Pak ho přidáme do mixéru k hummusu a mixujeme do hladka. Pro krémovější konzistenci můžeme přidat lžíci nálevu a opět vymixovat.
Hotový humus servírujeme pár kapkami olivového oleje a petrželkou.
Placky:
Nejdříve si dáme vařit vodu, kterou poté necháme tak 5-10 minut zchladnout, abychom se při práci s ní neopařili.
Mezitím si nachystáme ostatní suroviny. Smícháme je dohromady a zalijeme je připravenou vodou. Pořádně prohněteme, až nám vznikne hladké nelepivé těsto. Necháme ho v míse zakryté utěrkou odpočívat asi 10 minut.
Po 10 minutách těsto rozdělíme na 8 přibližně stejných dílů. Každý díl vytvarujeme do kuličky či bochníčku a ten rozválíme na tenkou placku přibližně kruhového tvaru a na sucho opečeme na pánvi.
Pokud se rozhodnete použít suchou cizrnu a uvařit si ji, dejte cca 120 g suché cizrny.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI