Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí zpět

Křehké těsto:
hladká mouka (můžete použít i špaldovou)250 gmáslo125 gledová voda50 ml
sůl1 lžička
Náplň:
velká cibule3 - 4 ksslanina120 ggorgonzola (nebo jiný sýr s modrou plísní, případně kozí)150 g
sušené kvítky levandule2 lžičkyvejce2 - 3 kssmetana na šlehání125 ml
máslo + na vymazání formy kousek
hladká mouka (můžete použít i špaldovou) 250 g, máslo 125 g, ledová voda 50 ml, sůl 1 lžička, velká cibule 3 - 4 ks, slanina 120 g, gorgonzola (nebo jiný sýr s modrou plísní, případně kozí) 150 g, sušené kvítky levandule 2 lžičky, vejce 2 - 3 ks, smetana na šlehání 125 ml, máslo + na vymazání formy kousek

Příprava

Slané koláče neboli quiche se těší velké oblibě nejen u nás doma. Dá se do nich zužitkovat zelenina, sýry, uzeniny, prostě třeba i přebytky z lednice. Tentokrát jsem se inspirovala podle Gurmet časopisu a koláč je opravdu výborný, lehce navoněný kvítky levandule.

Nejprve si připravte těsto. Mouku s máslem zpracujte ž do konzistence drobenky. 

Osolte, vlijte vodu a rychle zpracujte v hladké těsto. S křehkým těstem se musí pracovat opravdu rychle, aby máslo nezačalo příliš měknout. Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice. Po hodině ho vyjměte. Zapněte troubu na 190°C. Těsto vyválejte do kruhu o něco většího, než je vaše koláčová forma. Formu můžete vymazat a vysypat, ale není to nutné, v těstě je tuku dost. Těstem vyložte formu včetně krajů, dno quiche propíchejte vidličkou. Položte na něj pečící papír a vysypte na korpus 1 cm vrstvu fazolí hrachu nebo třeba rýže. Pěkně tím zatížíte korpus, který zůstane rovný.

Vložte do trouby a pečte 10 minut. Vyjměte, vysypte obsah.

Během pečení korpusu připravte směs na náplň. Nejprve orestujte na suché pánvi slaninu, tu vyjměte. Na pánev vložte kousek másla, cibule nakrájené na kolečka a restujte na nižší teplotě dozlatova.

Do mísy vyklepněte vejce, přidejte smetanu, část slaniny (zbytek nechte na ozdobení povrchu), levandule a orestovanou cibuli. Osolte, promíchejte a vlijte na korpus. Na povrch rozdělte kousky gorgonzol, zbytek slaniny a levandulových kvítků. Vložte do trouby, snižte teplotu na 175°C, pečte 20 - 30 minut, dokud směs neztuhne a povrch se neopeče. Před servírováním nechte quiche chvilku zchladnout, bude se lépe krájet.

2017-09-22 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI