Cuketový kiš zpět

Těsto:
hladká špaldová mouka200 gvychlazené máslo100 gvejce1 ks
voda3 lžíce
Náplň:
mladé cukety2 ksrajčátka (spařená a oloupaná) dle chutibazalka pár lístků
tvaroh250 gPalouček (Lučina)1 ksmléko100 ml
vejce2 ksmozzarella nakrájená na kostičky1 kssůl dle chuti
hladká špaldová mouka 200 g, vychlazené máslo 100 g, vejce 1 ks, voda 3 lžíce, mladé cukety 2 ks, rajčátka (spařená a oloupaná) dle chuti, bazalka pár lístků, tvaroh 250 g, Palouček (Lučina) 1 ks, mléko 100 ml, vejce 2 ks, mozzarella nakrájená na kostičky 1 ks, sůl dle chuti

Příprava

Rajčatová sezóna zahájena! Letošní je pro nás první v novém domečku, o to větší máme radost a očekávání, jaká bude, co přinese a jak se s těmi 15ti keříčky popereme. Dnes bude k večeři cuketový kiš s rajčaty, mozzarellou a bazalkou.

Nejprve si připravím zeleninu. Cukety dobře omyji a odstraním konce. Omytá rajčátka spařím a sloupnu. Cukety nakrájím na cca 2 mm plátky, velkým pomocníkem je mi po celou řadu let V-krouhač, je to šup šup.

Těsto zpracovávám na vále - na mouku nastrouhám na hrubém struhadle máslo, přidám celé vejce a vodu. Zpracuji pružné těsto, které přímo na pečicím papíru rozválím a vystelu s ním koláčovou formu. Těsto propíchám vidličkou a na 10 minut dám předpéct do trouby rozehřáté na 170°C.

Mezitím si umíchám náplň - do misky dám tvaroh, palouček, mléko, vejce a s citem osolím. Mixérem na nízké otáčky (ať nemám celou kuchyň oščágnutou) pořádně promíchám, aby se suroviny dokonale spojily.

Na předpečený korpus vyliji náplň a začnu skládat cuketu pěkně ozdobně kolem dokola, plátek na plátek. Takto skládám, až zaplním celou formu, mně vyšly 3 soustředné kruhy. Do středu jsem naskládala ozdobně červená rajčátka. Povrch jsem pokladla zbylými rajčaty vždy řezem nahoru, aby se z nich během pečení mohla odpařovat tekutina. Kousky mozzarelly jsem rovnoměrně poházela navrch a vše zasypala drobně krájenou bazalkou.

A šup s ním do trouby, dokud není krásně zlatý. Nevadí, pokud se Vám bude zdát ještě malinko třaslavý, jak bude stydnout, tak krásně zpevní. Doba pečení je cca 40 minut, ale samozřejmě je to individuální, záleží na troubě. Je výborný ještě teplý, vlažný, ale i studený v těchto horkých dnech.

Recept snese celou řadu obměn - zkuste třeba mozzarellu (která je použitá, aby koláč mohly i děti) nahradit třeba balkánským sýrem nebo nivou, nemusíte již solit náplň, tyto slané sýry udělají službu samy.

2017-07-27 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI