Ingredience: | |||||
*vepřový bůček (poměr masa a sádla 2:3) | 2 kg | suché bílé víno | 150 ml | čerstvý tymián | pár snítek |
česnek | 6 větších stroužků | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Rillettes ... francouzská vepřová pochoutka. Taková francouzská vepřovka. Je to ale vynikající. Pomalu probublávající kostičky bůčku, ze kterého se vyškvaří sádlíčko, tymián a česnek dodají skvělou vůni a chuť. To musíte rozhodně vyzkoušet. Ale tady se vyplácí být trpělivý. Čím déle budete kousky masa a sádla " pomalit ", tím bude výsledek lepší. Já používám pomalý hrnec, který je v tomto nepřekonatelným pomocníkem. Nemusíte nic hlídat a je to bez práce. Ovšem můžete připravit i třeba v pekáčku v troubě, kterou rozpálíte na 200°C a jakmile začne pouštět sádlo, ztlumíte na 160°C a pak necháte cca 6 - 8 hodin probublávat. Občas promíchejte.
Maso nakrájíme na kostky cca 1-2cm, vložíme do pomalého hrnce spolu s oloupanými stroužky česneku, tymiánem, solí a pepřem, promícháme a podlijeme vínem.
Zapneme na stupeň I. a necháme pomalit 8 hodin. Pomalý hrnec nemusíme hlídat, občas jsem promíchala. Po uplynutí doby vaření jsem maso trochu rozmačkala šťouchadlem na brambory, ne úplně na kaši, ale aby v rillettes zůstaly kousky masa. Samozřejmě vyndejte zbylé větvičky tymiánu.
Rillettes přendejte do čistých skleniček s víčkem, zalijte sádlem a nechte vychladnout. V lednici vydrží celkem dlouho, i když nevím přesně jak dlouho, protože se brzy sní.
*Pokud budete mít bůček hodně libový, je dobré ke konci přidat trochu vyškvařeného sádla a nechat provařit s masem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI