Samosa - indická plněná taštička zpět

Těsto (10 ks):
hladká mouka1 hrnekolej2,5 lžícesůl1 lžička
vodacca 1/2 hrnku
Náplň:
brambora uvařená ve slupce1 ksšalotka nebo malá cibule1 ksmražený hrášek hrst
česnek1 větší stroužeknastrouhaný zázvor1 lžičkachilli paprička nebo drcené chilli dle chuti
zelený koriandr dle chutigaram masala špetkařímský kmín špetka
kurkuma špetkahnědé hořčičné semínko špetkaolej dle potřeby
sůl dle chuti
Rajta:
bílý jogurt dle potřebysalátová okurka dle potřebyčesnek dle chuti
máta, koriandr dle chutisůl dle chuti
hladká mouka 1 hrnek, olej 2,5 lžíce, sůl 1 lžička, voda cca 1/2 hrnku, brambora uvařená ve slupce 1 ks, šalotka nebo malá cibule 1 ks, mražený hrášek hrst, česnek 1 větší stroužek, nastrouhaný zázvor 1 lžička, chilli paprička nebo drcené chilli dle chuti, zelený koriandr dle chuti, garam masala špetka, římský kmín špetka, kurkuma špetka, hnědé hořčičné semínko špetka, olej dle potřeby, sůl dle chuti, bílý jogurt dle potřeby, salátová okurka dle potřeby, česnek dle chuti, máta, koriandr dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

Samosy jsou smažené indické plněné taštičky. Většinou se plní směsí brambor a zeleného hrášku, která je ochucena kořením, zázvorem a česnekem. Podávají se buď s rájtou nebo pikantním chutney. Jejich výroba je velmi jednoduchá. Dám vám sem odkaz na video, v němž uvidíte, jak z těsta vytvořit kornoutek, který se posléze plní a lehce uzavře. Žádná věda. Pokud byste můj popis postupu nepochopili, video zde.

Nejprve připravte těsto, které bude půl hodiny, během přípravy náplně, odpočívat při pokojové teplotě. Do misky vsypte prosátou mouku, sůl a přilijte olej. Důkladně mouku s olejem promíchejte. Postupně, ne najednou, přilévejte vodu. Vypracujte těsto, které by mělo být tužší, nikoliv lepivé nebo příliš vláčné. Přibližně jako těsto na domácí těstoviny. Zabalte do folie a nechte odpočívat.

Na pánvi s olejem orestujte cibuli, přidejte zázvor a koření a nechte chvilku rozvonět. Pak vmíchejte česnek a vidličkou dobře rozmačkaný brambor. V této chvíli dejte i posekanou chilli papričku a osolte. Brambory míchejte a opékejte cca 3 minuty a poté vsypte hrášek. Opékejte ještě asi dalších 5 minut, případně dochuťte. Směs nechte vychladnout.

Těsto ještě jednou propracujte a rozdělte ho na 5 částí. Z každé vytvořte kuličku. Každou kuličku důkladně vyválejte na placku o průměru cca 15 cm a síle 3 mm. Překrojte napůl. Vezměte si k ruce mističku s vodou. Rovný řez potřete prstem trochou vody a cípy přeložte kousek přes sebe. (viz. video výše) Zlehka přimáčkněte a vznikne vám kornoutek. Jednou rukou ho držte v dlani a druhou plňte směsí, pomůže vám dobře kávová lžička. Směs vtlačte od špičky asi do 3/4 kornoutku, okraje opět navlhčete vodou a přitlačte k sobě. A je hotovo.

Teď už zbývá samosy jen osmažit. Smažte pozvolna dozlatova v dostatečné vrstvě oleje. Pokud budete smažit příliš rychle a zprudka, budou se na nich tvořit bubliny a to je nežádoucí. Samosy nechte okapat od přebytečného tuku na papírové utěrce. Podávejte s rájtou.

Na rájtu nastrouhejte nahrubo kus okurky bez vodnatého středu, vmíchejte do bílého jogurtu, přidejte prolisovaný stroužek česneku, osolte. Nakonec přidejte posekanou mátu a případně i koriandr.

2018-11-20 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI