Korpus: | |||||
hladká špaldová mouka | 200 g | vychlazené máslo | 100 g | vejce | 1 ks |
voda | 3 lžíce | ||||
Náplň: | |||||
špenátový protlak | 450 g | smetana 30-33% | 200 ml | balkánský sýr nebo niva | 50 g |
vejce | 2 ks | cibule | 1 ks | česnek | dle chuti |
sůl | dle chuti | kmín | dle chuti |
Připadá mi, že vařím pořád to samé dokola. Dnes už mi fakt došla fantazie a vlastně i suroviny v lednici. Nakonec vyhrál špenátový koláč, no pošmákli jsme si všichni tři.
Z hladké mouky, másla nastrouhaného na hrubém struhadle, vejce a vody zpracujeme těsto, které můžeme (nemusíme, pokud spěcháme) dát do lednice na 30 minut (i déle). Těsto pak rozválíme a vysteleme s ním koláčovou formu vyloženou pečícím papírem. Propícháme vidličkou a dáme na 15 minut do trouby rozehřáté na 180°C předpéct.
Zesklovatíme cibulku na trošce olivového oleje. Povolený špenátový protlak hodíme na cibulku a uvedeme do varu. Přilijeme smetanu, okořeníme a s citem osolíme (nahoru přijde ještě slaný sýr) a necháme bublat cca 5-6 minut, občas zamícháme. Pokud používáme celé špenátové lístky, tak je spaříme, nakrájíme, podlijeme je vývarem a dále postupujeme stejně jak by se jednalo o "protlak" z mrazáku.
Po uvaření necháme špenát trošku prochladnout, stačí 15 minut, občas zamícháme. Poté vmixujeme 2 vejce a směs vlijeme na předpečený korpus. Navrch prsty nadrobíme sýr (nivu nebo balkán, lze nahradit i drobně krájenou mozzarellou). Pečeme v troubě na 180°C cca 35 minut. Necháme trošku ochladnout a podáváme. Je moc dobrý studený i teplý.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI