Těsto: | |||||
hladká špaldová mouka | 200 g | vychlazené máslo | 100 g | vejce | 1 ks |
voda | 3 lžíce | ||||
Náplň: | |||||
tvaroh | 1 vanička | mléko | 50 ml | vejce | 2 ks |
mozzarella | 125 g | rajčata | 5 ks | olivy | hrstka |
sůl | dle chuti | bazalka | dle chuti |
Můj manžel je nepoučitelný, teď v zimě vesele nakupuje rajčata, a když je nakrájím, tak je odmítá jíst, protože prý nejsou k jídlu. Pravda, k těm ze zahrádky mají fakt daleko. No ale co s nimi!?
Rajčata omyjeme, překrojíme napůl a vykrojíme tuhý zbytek od šťopky. Rajčata umístíme řezem nahoru do zapékací misky a dáme do trouby na cca 10 minut.
Předpékám je ze dvou důvodů - jednat se mi pak pěkně loupou a za druhé nepustí tolik vody do koláče, protože ta se částečně odpaří a částečně vyteče při předpékání. A navíc teď v zimním období nemají rajčata bohatou sluníčkovou chuť, jako v létě a tímto předpečením se jim chuti trošku dodá.
Než se upečou, připravíme si z mouky, másla nastrouhaného na hrubém struhadle, vejce a vody těsto. Zpracováváme jej na vále. Homogenní směs můžeme (nemusíme, pokud spěcháme) dát do lednice na 30 minut (i déle). Těsto pak rozválíme přímo na pečícím papíře a vysteleme s ním koláčovou formu. Propícháme vidličkou a dáme na 10 - 15 minut do trouby rozehřáté na 180°C přepéct.
Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh, mléko, vejce a nakrájenou bazalku mixérem spojíme v míse. Přidáme na drobno nakrájenou mozzarellu a trošku soli. Olivy bez pecky můžeme nakrájet, jinak mohou zůstat i v celku. Rajčata opatrně vyloupneme ze slupky.
Na předpečený korpus vylijeme tvarohovou náplň, poklademe rajčaty řezem nahoru a osypeme olivami. Koláč strčíme do trouby a na 180°C pečeme cca 35 - 40 minut, dokud není povrch krásně zlatý. Necháme pár minut prochladnout a můžeme se do něj pustit.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI