Utopenci pro vegetariány zpět

Ingredience:
cizrna200 gvoda250 mlpšeničná bílkovina250 g
sušený česnek1 lžičkapepř1/2 lžičkysůl1 lžička
plnotučná hořčice2 lžičkyrajčatový protlak5 lžičekjemné arašidové máslo2 lžičky
sladká mletá paprika2 lžičkykouřové aroma3/4; lžičky
Nálev:
voda1 lsůl1 lžičkakvasný ocet0,5 l
nové koření5 kuličekcukr50 gbobkový list5 ks
K nálevu:
cibule4 ksvelká červená paprika1 ksbílé kysané zelí1 balíček
cizrna 200 g, voda 250 ml, pšeničná bílkovina 250 g, sušený česnek 1 lžička, pepř 1/2 lžičky, sůl 1 lžička, plnotučná hořčice 2 lžičky, rajčatový protlak 5 lžiček, jemné arašidové máslo 2 lžičky, sladká mletá paprika 2 lžičky, kouřové aroma 3/4; lžičky, voda 1 l, sůl 1 lžička, kvasný ocet 0,5 l, nové koření 5 kuliček, cukr 50 g, bobkový list 5 ks, cibule 4 ks, velká červená paprika 1 ks, bílé kysané zelí 1 balíček

Příprava

Jako asi většina veganů, kteří se stali vegany z morálních pohnutek, mám občas chuť na nějakou tu prasárničku, která standardně není zrovna vegan. Vrátit se k pojídaní zvířat nebo jejich „produktů“ ale nepřichází v úvahu a je potřeba si trošku namáhat šedou kůru mozkovou. Když se ale chce, vše jde. A tak si klidně i kytkožrout jako já může dopřát třeba utopence. Tyhle jsou tak důvěryhodní, že zmátli i pár nekytkožroutů. Myslím, že i vás příjemně překvapí.

Cizrnu přes noc namočíte.
Druhý den ji propláchnete pod studenou vodou a uvaříte doměkka.
Z hotové cizrny slijete vodu, rozmixujete ji na jemno a přesunete ji do větší mísy.
K cizrně přidáte vodu, bílkovinu, česnek, pepř, sůl, hořčici, protlak, arašídové máslo, sladkou papriku a kouřové aroma. Vše pár minut důkladně mísíte dohromady. Vznikne nelepivá hmota tužší konzistence.
Hmotu rozdělíte na 16 stejně velkých kousků. Ty vytvarujete do buřtíkové podobny.
Každý buřtík zabalíte do alobalu a pořádně utáhnete. Když máte zabalené všechny buřtíky, dáte je vařit na páru na 45 minut.
Hotové buřtíky vymotáte z alobalu a necháte vystydnout.

Zatímco se buřtíky vaří, připravíte si nálev. Do hrnce nalijete vodu s octem a přidáte cukr s kořením. Směs svaříte a necháte vychladnout.

Papriku s cibulí očistíte a nakrájíte na proužky.
Když máte vše připravené a vychladlé, začnete do sklenice vrstvit zeleninu a buřtíky.
Nakonec zalijete nálevem. Vše by mělo být ponořené.

Takhle připravené utopence necháte v lednici odležet alespoň týden.

2020-11-09 Předkrmy

Poznámka

Tipy: Pokud máte rádi ostřejší jídlo, určitě k utopencům přihoďte i pálivou papričku. Nejlepší na vaření je parní hrnec. Buřtíky se mi tam vejdou všechny najednou a hrnec se o vše postará.

Autor:

Počet porcí
16
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI