Ingredience: | |||||
vepřová krkovice | 1 kg | rajče | 1 ks | ||
Koření: | |||||
oregano | dle chuti | tymián | dle chuti | rozmarýn | dle chuti |
paprikové a chilli vločky | dle chuti | římský kmín | špetka | pepř | dle chuti |
sušený česnek a cibule | dle chuti | ||||
Nebo: | |||||
kořenící směs Gyros | dle chuti | ||||
Dále budete potřebovat: | |||||
sůl | dle chuti | olejd | dle potřeby | brambora | dle potřeby |
starší toastový nebo obyčejný chléb | dle potřeby |
Nedávno jsem viděla na netu nějaké video, jak si připravit v domácích podmínkách gyros. Původně se maso postavilo napíchané do rozkrojené velké cibule nebo rajčete, což určitě nedoporučuji, protože by vám "podstavec" rychle změkl a gyros by se vám skácel. Také určitě nepíchejte maso pouze na jednu jehlu uprostřed, ale na dvě, bude to mít celé lepší stabilitu. Původně jsem to totiž tak taky zkusila a s výsledkem jsem nebyla moc spokojená.
Pod maso, jako podstavec použijte velký omytý brambor. Rozřízněte ho podélně na poloviny a řeznou plochou postavte do pekáče nebo na plech.
Maso nakrájejte na plátky o šířce cca 0,5 - 1 cm a zlehka je naklepejte. Osolte, okořeňte a promíchejte s 2 - 3 lžícemi oleje. Nechte marinovat přes noc v uzavřené nádobě v lednici.
Druhý den rozpalte troubu na 200°C. Velký brambor rozkrojte podélně na polovinu a řeznou plochu postavte do pekáče nebo na plech, kde budete gyros péct. Chléb položte přes brambor. Chléb Vám bude zachycovat přebytečnou šťávu, nebude odkapávat na plech a připalovat se. Maso napíchejte po plátcích na dvě grilovací jehly a zapíchněte je skrz chléb do brambor. Nahoru na jehlu napíchněte rajče, které nařízněte do kříže, aby z něj mohla unikat šťáva a dochucovat maso. Zbylou marinádou potírejte průběžně maso při pečení.
Gyros vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Seřezávejte ze stran postupně a zbytek opět nechte dopékat.
Podávejte s tzatziki, řeckým salátem a pita chlebem či hranolky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI