Gyros z trouby zpět

Ingredience:
vepřová krkovice1 kgrajče1 ks
Koření:
oregano dle chutitymián dle chutirozmarýn dle chuti
paprikové a chilli vločky dle chutiřímský kmín špetkapepř dle chuti
sušený česnek a cibule dle chuti
Nebo:
kořenící směs Gyros dle chuti
Dále budete potřebovat:
sůl dle chutiolejd dle potřebybrambora dle potřeby
starší toastový nebo obyčejný chléb dle potřeby
vepřová krkovice 1 kg, rajče 1 ks, oregano dle chuti, tymián dle chuti, rozmarýn dle chuti, paprikové a chilli vločky dle chuti, římský kmín špetka, pepř dle chuti, sušený česnek a cibule dle chuti, kořenící směs Gyros dle chuti, sůl dle chuti, olejd dle potřeby, brambora dle potřeby, starší toastový nebo obyčejný chléb dle potřeby

Příprava

Nedávno jsem viděla na netu nějaké video, jak si připravit v domácích podmínkách gyros. Původně se maso postavilo napíchané do rozkrojené velké cibule nebo rajčete, což určitě nedoporučuji, protože by vám "podstavec" rychle změkl a gyros by se vám skácel. Také určitě nepíchejte maso pouze na jednu jehlu uprostřed, ale na dvě, bude to mít celé lepší stabilitu. Původně jsem to totiž tak taky zkusila a s výsledkem jsem nebyla moc spokojená. 

Pod maso, jako podstavec použijte velký omytý brambor. Rozřízněte ho podélně na poloviny a řeznou plochou postavte do pekáče nebo na plech.

Maso nakrájejte na plátky o šířce cca 0,5 - 1 cm a zlehka je naklepejte. Osolte, okořeňte a promíchejte s 2 - 3 lžícemi oleje. Nechte marinovat přes noc v uzavřené nádobě v lednici.

Druhý den rozpalte troubu na 200°C. Velký brambor rozkrojte podélně na polovinu a řeznou plochu postavte do pekáče nebo na plech, kde budete gyros péct. Chléb položte přes brambor. Chléb Vám bude zachycovat přebytečnou šťávu, nebude odkapávat na plech a připalovat se. Maso napíchejte po plátcích na dvě grilovací jehly a zapíchněte je skrz chléb do brambor. Nahoru na jehlu napíchněte rajče, které nařízněte do kříže, aby z něj mohla unikat šťáva a dochucovat maso. Zbylou marinádou potírejte průběžně maso při pečení. 

Gyros vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Seřezávejte ze stran postupně a zbytek opět nechte dopékat. 

Podávejte s tzatziki, řeckým salátem a pita chlebem či hranolky.

2018-05-30 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI