Houbová omáčka a hrnkový knedlík zpět

Omáčka:
nakrájené čerstvé hřiby250 gmenší cibule1 kssladká smetana1 kelímek
kysaná smetana1 lžícebobkový list2 ksnové koření5 kuuliček
drcený kmín špetkamáslová jíška (1 lžíce másla + 2 lžíce hladké mouky) dle potřebasůl dle chuti
Knedlíky (hrnky o objemu cca 300ml):
starší rohlíky3 kshrubá mouka1 hrnekkypřící prášek do pečiva1/2 balíčku
mléko1 hrnekvejce3 kssůl dle chuti
tuk na vymazání hrnkůmouka na vysypání hrnků
nakrájené čerstvé hřiby 250 g, menší cibule 1 ks, sladká smetana 1 kelímek, kysaná smetana 1 lžíce, bobkový list 2 ks, nové koření 5 kuuliček, drcený kmín špetka, máslová jíška (1 lžíce másla + 2 lžíce hladké mouky) dle potřeba, sůl dle chuti, starší rohlíky 3 ks, hrubá mouka 1 hrnek, kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku, mléko 1 hrnek, vejce 3 ks, sůl dle chuti, tuk na vymazání hrnků, mouka na vysypání hrnků

Příprava

Klasická houbová omáčka... další z jídel, která si vařím jenom sama pro sebe, protože jsou tam co? Ano, správně, houby. Udělám si jí vždycky plný kotel, jím ji z hlubokého talíře, trhám si do ní buď knedlíky nebo rozpeky. A jím to všechno lžící. Nejvíc mi chutná jenom jemná, bez masa a vývaru. Houby nerestuji, dost mi to pak celé chuťově připomíná smaženici.

Omáčka

Cibuli nakrájejte najemno, vložte ji spolu s houbami do hrnce, přilijte 3/4l vody, vhoďte koření a osolte. Vařte 15 minut (pokud máte houby, které modrají, doporučuje se doba tepelné úpravy 25 minut). Mezitím připravte světlou jíšku a nechte vychladnout.

Vlijte sladkou smetanu, v kysané rozmíchejte nejprve pár lžic horké omáčky, aby se vám nesrazila. Pak přidejte i ji. Vmíchejte jíšku, dochuťte a vařte ještě cca 10 minut.

Knedlíky

V misce smíchejte nejprve vejce s mlékem, mouku, prášek do pečiva a sůl. Rohlíky nakrájejte na kostky cca 1x1 cm a přidejte ke směsi. Důkladně promíchejte a nechte alespoň 15 minut odstát.

Hrnky vymažte tukem a vysypte moukou, přebytečnou vyklepejte. Naplňte směsí do 3/4.

Do širšího, vyššího hrnce naskládejte hrnky, nalijte vodu do poloviny hrnků, poklici položte na rozloženou utěrku a rohy složte nahoru k uchu. Při vaření vám tak voda nebude stékat na knedlíky.

Knedlíky vařte 25 až 30 minut, zkuste špejlí. Po uvaření je vyklopte z hrnků a nakrájejte jen tolik, kolik sníte, mají tendenci osychat. Zabalte zbytek do mikrotenového sáčku.

Knedlíky se mohou připravit i se sněhem z bílků, takže nejprve oddělte žloutky a sníh vmíchejte do směsi opatrně až před dáváním do hrnků.

2017-10-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI